Українська Греко-Католицька Церква. Львівська Архиєпархія, м.Львів, пл.Кропивницького 1, тел. (032)2334073, email: [email protected]
"Церква є духовний рай, у ній — дерево життя, святий жертовник примирення, з якого струмує життя вірним, що його полюбили." (Св.Єфрем Сирійський)

Важкі питання. Чи можна звільнити священика від дотримання таємниці сповіді?

Переглядів: 2701Коментарі: 0
Важкі питання. Чи можна звільнити священика від дотримання таємниці сповіді?

ПИТАННЯ: Чи може той, хто кається, звільнити сповідника від збереження таємниці сповіді і в яких випадках?

ВІДПОВІДЬ:  Таємниця сповіді означає не просто «зберігати секрет», щоб не порушувати конфіденційності, як це відбувається в разі лікарської або адвокатської таємниці.

Таємниця сповіді має інші причини і відноситься до надприродної сфери. Вона залишається непорушною навіть в тому випадку, якщо той, хто кається, дозволить сповідникові відкрити те, що йому було сказано під час Таїнства.

Причина таємниці сповіді полягає, по-перше, в тому, що сповідник обізнаний про гріхи не як людина, а як Бог. Якщо його запитають про зміст висповіданих гріхів, він повинен відповісти, що нічого про це не знає. У той час як будь-які інші відомості він отримує як людина, тут він виступає в якості служителя Бога, більше того, діє in persona Christi, ототожнюючись з Христом Богом.

Таємниця сповіді пояснюється самою природою Таїнства Примирення і тому відноситься до Божественного, а не людського порядку. Якою б не була загроза, навіть якщо сам Папа Римський пригрозить священику відлученням, якщо він не відкриє сказаного на сповіді, - сповідник повинен зберігати мовчання.

Таємниця сповіді має священний характер. Мовчання сповідника - це священний знак поведінки Самого Бога, Якому він служить. І так само, як Бог забуває про гріхи, в яких кається людина, про них повинен забути священик. Таємничий сенс сповіді полягає в тому, що Бог «покриває» гріхи людини. Ці гріхи відтепер покриті таємницею.

Є і ще одна причина, з якої таємниця сповіді не може бути порушена: в цьому випадку Таїнство Примирення втратило б для віруючих привабливість, і вони не змогли б безперешкодно сповідувати свої гріхи, - адже це можливо тільки якщо ти впевнений в тому, що зміст сказаного залишиться таємницею.

Таким чином, сповідник не може порушити таємницю сповіді навіть якщо той, хто кається, сам дозволить йому або навіть попросить.

 

Джерело: КАТОЛИЦЬКИЙ ОГЛЯДАЧ

Залиште коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question


(Щоб коментувати анонімно, введіть ім'я і символи внизу).Анонімні Коментарі буде опубліковано після перевірки.
Зареєструйтесь тут, щоб отримати відповідь на e-mail. Як реєструватися читайте тут

    

  

вкажіть своє ім'я, і введіть символи внизу

(Обов'язково)