Українська Греко-Католицька Церква. Львівська Архиєпархія, м.Львів, пл.Кропивницького 1, тел. (032)2334073, email: [email protected]
"Покаяння — це неослабне прошення (що наближається до Бога) зі скрушною молитвою про прощення минулого і вболівання над оберіганням майбутнього" (Св.Ісаак Сирійський)

Свято Пресвятої Трійці

Переглядів: 3158Коментарі: 0
Календар
Свято Пресвятої Трійці

До Тебе, Господи, взиватиму, Боже мій, щоб не відвертався Ти мовчки від мене (Пс. 27,1).

Сьогодні святкуємо другий день Зелених свят, який називають святом Святого Духа чи Пресвятої Трійці.

Зіслання Святого Духа Отці Церкви називають днем народження Церкви – початком її самостійного існування, офіційної, прилюдної діяльності, коли апостоли, зміцнені силою Святого Духа, звільнилися від всякого людського страху і почали сміливо і відкрито проповідувати Євангеліє, науку Ісуса Христа, словом і ділом свідчити свою віру і любов у Христа, нести людям новий образ Бога, Бога, котрий є близький до людини.

Зіслання Святого Духа відкрило людству Бога у новій повноті. Людству відкрилася велика таємниця єдності Пресвятої Трійці. Євангеліє свята своїм змістом відкриває нам цей новий образ Бога, як спільноти, де панує досконала єдність, де любов об’єднує три особи в одну спільноту – одного Бога. Ця досконала любов Отця і Сина проявляється в особі Святого Духа, якого Отці Церкви називають уособленою любов’ю Отця і Сина. Отець настільки любить Сина, а Син Отця, що їх взаємна любов зродила третю Божу особу – Святого Духа.

Святий Августин сказав, що пресвята Трійця перебуває у постійній взаємній любові. Оскільки „Бог є Любов” (1 Ів. 4, 8), то Любов є основою взаємного існування Пресвятої Трійці. Самолюбство - любов, що обернена до самого себе – не є правдивою любов’ю. Правдива Любов – це дар та взаємний обмін і потребує іншої рівноцінної особи. Оскільки „Бог є Любов” (1 Ів. 4, 8), тому неможливо, щоби Божа особа була одна, тобто така, що любить Саму Себе. Повнота любові проявляється у єдності Трьох Божих Осіб.

Тому зіслання Святого Духа можна назвати новим об’явленням Бога в особі Святого Духа. Своїм приходом Святий Дух об’являє правду про Бога не лише для самої правди, але ця правда знайде своє застосування у житті, коли Святий Дух через апостолів буде навертати людей до правдивої віри, зближати їх Своєю любов’ю через Христа до Бога Отця, об’єднувати в одну спільноту дітей Божих. І ця єдність християн довкола Христа під дією Святого Духа буде знаком християнського образу Бога, єдності у любові Отця, Сина і Святого Духа.

Цю рису єдності осіб Трійці, природи Бога, Ісус представляє в постаті доброго пастиря, котрий старається зібрати і об’єднати біля себе всіх людей, спасти всіх, навіть найбільших грішників, які не люблять Його і не вірують у Нього.

Євангеліє свята, відкриваючи нам природу Бога розповіддю про доброго пастиря, цим вказує нам на основне завдання Церкви: спасіння кожної людини через взаємне прощення, примирення, взаємну єдність завдяки Христовій любові, єдність з Богом, як сказав Христос у сьогоднішньому Євангелії: „Де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там я серед них” (Мт. 18, 20).

І так, як Богові, цьому доброму пастирю і люблячому батькові не байдужа доля кожної людини, так і ми, його духовні діти, за прикладом Христа не можемо бути байдужі до спасіння, до долі наших ближніх, наших братів і сестер у Христі, дітей нашого Небесного Отця.

Щоб ця праця була плідною, апостол Павло у сьогоднішньому посланні звертається до нас словами: „Не впивайтеся вином, що доводить до розпусти, а сповнюйтеся Духом” (Еф. 5, 18). Закликає нас уникати всякого гріха і наповнюватися дарами Святого Духа, духом любові, яка об’єднує людей в одну спільноту, дбає про спільне добро і спасіння.

Ми дуже часто відчуваємо у житті потребу єдності і сили творити єдність в особистому житті, в наших сім’ях, родинах.

Просімо сьогодні Святого Духа, щоб духовно зміцнював нас, щедро наповнював своїми дарами, допомагав здобувати цю єдність в нас самих, єдність наших думок, бажань і вчинків, єдність в наших сім’ях і родинах, щоб таким чином здійснилися слова Христа: „У людей це неможливо. Богові - все можливо” (Мт. 19, 26). Те, що не можемо зробити власними людськими силами, довершить в нас Святий Дух своєю любов’ю.

Хай ця внутрішня особиста і спільна єдність буде для нас християн джерелом справжнього Божого миру, радості і щастя, яке приносить нам Святий Дух.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Джерело: Редемптористи Львівської Провінції

Залиште коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question


(Щоб коментувати анонімно, введіть ім'я і символи внизу).Анонімні Коментарі буде опубліковано після перевірки.
Зареєструйтесь тут, щоб отримати відповідь на e-mail. Як реєструватися читайте тут

    

  

вкажіть своє ім'я, і введіть символи внизу

(Обов'язково)