Українська Греко-Католицька Церква. Львівська Архиєпархія, м.Львів, пл.Кропивницького 1, тел. (032)2334073, email: [email protected]
"Хто тверезо молиться, той палить демонів, хто ж молиться розсіяно, з того вони насміхаються." (Св.Єфрем Сирійський)

Декада місійності у парафіях УГКЦ у 2016 році

Переглядів: 3067Коментарі: 0
Парафіяльні новини

5 - 14 травня (за григоріанським календарем) і 9 - 18 червня (за юліанським календарем) в УГКЦ відбувається Декада мiсiйностi. Мета її проведення: наново зобов’язатися ділитися нашою вірою з іншими і підтримувати мiсiйну діяльність Церкви молитвою та особливою матеріальною пожертвою.

Чому проводимо Декаду місійності?

Кожен із пресвітерів уболіває, щоб його парафія була дійсно живою, щоб парафіяни були активні у передаванні віри, науки Христової, а головно, щоб їхнє життя було свідченням і прикладом для невіруючих, непрактикуючих, для тих, хто опинився далеко від своєї Церкви. Для того і слугує Декада місійності, щоб у ті десять днів спільнотного і молитовного очікування П’ятдесятниці сповнитися силою з висоти, щоб Дух Божий знову зійшов і перемінив вірних. У цьому ми йдемо за прикладом перших учнів та апостолів, котрі разом з Марією нікуди не спішили, а десять днів готувалися в очікуванні Утішителя. На п’ятдесятий день любов Божа настільки сильно була влита в їхні серця Духом Святим (пор. Рим. 5, 5), що вони з великою радістю пішли на місію та благовістили усім цей отриманий досвід. Вони ж стали проповідувати велике милосердя Боже, що Отець всіх неймовірно любить і через жертву Сина простив кожній людині всякий гріх, що Утішитель їх втішає новою якістю життя – синівства Божого, і заступається за них перед Богом в різних обвинуваченнях диявола. Це відбувається з кожним людським серцем, що по-справжньому увірувало в Господа і є відкритим до діяння Святого Духа в особистому житті.

Як проводити Декаду в парафії?

Концепція Декади місійності побудована на спільній короткій молитві всіх мирян, що приходять до храму (або збираються вдома) у десятиденному очікуванні, немов у паломництві дозрівання плодів віри. Це спільне щоденне молитовне читання вірних можна знайти в путівнику Декади місійності (Слово Боже; Роздуми; Цитата дня – свідчення; Значення; Молитва; Місійне завдання) і його можна проводити ввечері після молебню (маївки), вранці після Святої Літургії або взагалі окремо на пастирський розсуд пароха. Головне, щоб священики підготувалися і молитовно провели Декаду, а все інше довірили в руки Божі, бо від Нього залежить результат, а наша справа сіяти.

З досвіду двох попередніх років знаємо, що багато священиків молитовно читають день Декади відразу після ранішньої Святої Літургії, тому й виголошують під час Літургії короткі проповіді. Але частина отців практикує молитовне читання Декади ввечері, відразу після служіння молебню (маївки), тому й проповідують після Євангелія або в кінці молебню. Також деякі священики оголошують заздалегідь, що від Вознесіння до П’ятдесятниці в їхньому храмі будуть служитися Святі Літургії в певному наміренні (для прикладу: за навернення членів родини, чи визволення від узалежнення, чи в іншому наміренні згідно з пастирською ситуацією в парафії), і запрошують вірних подати свої особливі намірення. Такі намірення можна подавати також на молебень. Якщо парафіяни не можуть брати участі в щоденних відправах у церкві, то потрібно пояснити вірним, що вони можуть помолитися з "Путівника Декади місійності" вдома, у родинному колі чи з друзями. Таким чином, більше число вірних зможе єднатися з молитвою всієї нашої Церкви, яка лине до Господа, щоб пробудився дар місійного духу у вірних нашої парафії і щоб Дух Святий провадив тих, які вже працюють на місіях: священиків, монашество та мирян.

Порядок читання з "Путівника Декади місійності":

1. Слово Боже. Оскільки споконвіку було Слово і ним все повстало, і Слово Боже має здатність навертати людське серце як меч двосічний, тому й ми починаємо все від Слова Божого, а саме літургійного, яке читається впродовж тих десятьох днів під час читання з Діянь святих апостолів.

2. Роздуми. Далі має бути коротенька застанова над почутим Словом: до чого воно нас закликає, що нам промовляє Господь у нашому серці, до чого нас спонукає, кличе. А потім, як відповідає наше серце на заклик Божий.

3. Цитата дня – свідчення. Це цитата якогось святого або відомої духовної людини, над якою пропонується замислитися спільноті вірних. Упродовж дня потрібно роздумувати над такою цитатою або навіть вивчити її напам’ять.

4. Значення. Кожен день присвячений святкуванню якоїсь важливої події в нашому християнському житті (для прикладу, першого дня ми урочисто святкуємо і відзначаємо дар нашого хрещення і Божого усиновлення.). Тут пропонується серія риторичних запитань, які запрошують вірних задуматися над значенням цієї події для них особисто.

5. Молитва. Далі йде коротка молитва, яка завжди пов’язана і нагадує нам важливу подію з нашого життя, яку ми сьогодні святкуємо і за яку молимося.

6. Місійне завдання. На завершення кожен парафіянин повертається додому чи у світ з місійним завданням. Це дуже гарно, коли члени навіть найменшої парафіяльної спільноти приймають ці прості завдання i заради Христа, з любов’ю, з ревністю і відповідальністю спішать послужити і виконати доручене їм спасенне діло.

Інструкції для священиків докладніше представляють методологічні основи Декади і подають практичні поради щодо проведення Декади в парафії, тематичні тези до проповіді, біблійний коментар і приклади проповідей на кожен день.

Путівник Декади місійності (українською і англійською мовами) та Інструкції для священиків можна завантажити або замовити за цим посиланням //www.vydannya-pc.com/zhiva-parafiya-mistse-zustrichi-z-zhivim-khristom/.

Владика Йосафат (Мощич), голова Ради євангелізації УГКЦ, звертається до душпастирів такими словами: «Для нас, які покликанні до священнослужіння, ця Декада місійності є нагодою ще раз відновити наше бажання служити Богу і шукати нових підходів, щоб залучати вірних мирян до того апостольства, до якого Господь кличе кожного охрещеного. Закликаю вас, дорогі отці, не боятися просити в Господа мати відчайдушне і відважне серце пастиря, який покидає 99 овець і йде шукати ту, яка загубилася, якої бракує на святі і за яку Син Божий помер на хресті».

 

 

Джерело: Секретаріат Робочої групи програми «Жива парафія»

Залиште коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question


(Щоб коментувати анонімно, введіть ім'я і символи внизу).Анонімні Коментарі буде опубліковано після перевірки.
Зареєструйтесь тут, щоб отримати відповідь на e-mail. Як реєструватися читайте тут

    

  

вкажіть своє ім'я, і введіть символи внизу

(Обов'язково)