Українська Греко-Католицька Церква. Львівська Архиєпархія, м.Львів, пл.Кропивницького 1, тел. (032)2334073, email: [email protected]
"Хто принижується і применшується, тому Господь дарує здобуття великої мудрости, хто ж сам себе вважає премудрим, той відпадає від Божої премудрости." (Св.Ісаак Сирійський)

Звернення з нагоди Дня Мирянина

Переглядів: 3351Коментарі: 0
Документи Львівської Архиєпархії

КУРІЯ ЛЬВІВСЬКОЇ АРХИЄПАРХЇЇ

Українська Греко - Католицька Церква

Вих. ЛВ 10/631

Пастирське звернення Архиєпископа Львівського

Кир ІГОРЯ з нагоди Дня Мирянина

Високодостойні сестри і брати Львівської Архиєпархії,

насамперед вітаю усіх вас з днем мирянина, мирянина-християнина, що щиро пізнає мету життя на землі. Особа, котра не знає для чого живе на землі, така людина надзвичайно бідна і гідна жалю. І на жаль, багато із людей дивляться на своє життя дуже короткозоро: вважають, що з їхньою смертю все закінчується. Господь, що вдихнув свого духа першій людині (пор. Бут 2,7), він дав їй вічне життя, а Дух Господній не вмирає. Не помиляється той; хто віри у безсмертне життя після того, як людське тіло припиняє життя на цьому світі. В це вірили й вірять мільйони людей! Добрий християнин, використовує своє життя на землі не для розваг та видовищ, але готується до зустрічі з Христом, щоб отримати оправдання його дарами та бути вічно щасливим. Усі бажають жити вічно, але не всі приготовляються до вічного щасливого життя. Якраз! Готовність полягає в тому, щоб відкидати всяке зло, а чинити добро перед Богом. А Господь знає нас з нашого нутра, до якого глибоко проникає (пор. Євр 4,12-13). Він знає кожну нашу думку, кожне порушення нашої волі, бажання, слова, діла, опущення та нехоті. Перед Господом нічого не скриємо, хоч багато людей вважають, що те, що діється в глибині душі ніхто не знає і воно не підлягає осуду. Але, це - неправда, самозаспокоєння. Сам Христос, Божий Син, сказав: «З нутра бо, з серця людини, виходять недобрі намисли, розпуста, злодійство, вбивство, перелюби, загребущість, лукавство, обман, безсоромність, заздрий погляд, наклеп, бундючність, безглуздя. Уся ця погань виходить із нутра, й оскверняє людину» (Мр 7,21-23). Коли так сказав Господь, то він знає, що діється в серці людини. Перед Богом немає нічого таємного, нічого укритого, усе виставлене як на долоні, усе йому знане.

Кожен християнин та християнка мають можливість освятити свою душу й бути спасенними. Тому Спаситель звертався до юнака: «Якщо хочеш бути досконалим» (Мт 19,21). Значить усім можлива досконалість, праведність, а з нею спасіння й вічне щастя. Це - наш найперший обов'язок: пізнавати, любити Бога та сумлінно виконувати його волю. Вірні нашої Архиєпархії, усі люди мають можливість, якщо тільки забажають, щиро від усієї душі освятитися і спастися. Багато наших прабатьків, дідусів, бабусь, батьків і матерів, сестер та братів осягнули спасіння, і тепер вічно щасливі. Так, ми пам'ятаємо про блаженного дяка Прийму Володимира із с. Страдч, котрий з любові до ближніх, священика своєї парафії та з любові до свого народу, був розстріляний солдатами радянської армії. Їм, радянським поплічникам, нічого не завадило жорстоко вбити невинних священика та дяка, котрі поверталися від смертельно хворої жінки, якій несли духовну поміч: сповідь та святе Причастя. Так, це - блаженний муж, простий молодий селянин, котрий любив Бога, своїх рідних, свій народ та Церкву. Очевидно, бажав жити, бо він був молодий, хотів виховувати дітей й служити людям. А куля ворога-нелюда перервала його життя, це кулі, часто тих, хто тепер так голосно розписується і пишається перемогою над ворогами. Знаємо, як багато злочинів поповнювали радянські воїни, знущаючись над невинними людьми. Знане вбивство радянськими воїнами польських офіцерів в Катині, а таких «катиней» повно і вбивств невинних жертв радянськими військовими, - тисячі. Звичайно, що було багато добрих воїнів і офіцерів, але не бракувало жорстоких катів, котрі розстрілювали невинних дітей, жінок, дідусів та бабусь. Всі злочини людей, всі гріхи будуть виявлені на Страшному суді. Добре було би, щоб ті, хто пишається перемогою, насамперед, перепросили інші народи за скоєні злочини, а таких злочинів надзвичайно багато за радянськими військовими. Добре було б, щоб ті, хто розгромили неприятельські війська, говорили тепер про завоювання миру, а не наголошували на перемозі. Мир - важливіше, ніж перемога.

Хай Божий мир панує у людських душах та людських,серцях. Хто не живе в мирі з Богом, такі особи ворожо наставлені до Господа, хоч не мають зброї, війська та відповідної тактики.

Закликаю мирян нашої Архиєпархії до щирої молитви, до частого Покаяння та прийняття Господа до свого серця у Святому Причасті. Молитвою до Бога зможемо випросити всякого добра, зможемо і себе, також інших зробити друзями, мирними та люблячими людьми Бога та ближніх. Хай Господь благословить нам поступати взаємно у мирі та любові! Пресвята Богородице, вчини нас синами та дочками Небесного Отця. Святі та блаженні нашої Архиєпархії, моліться до Господа за спасіння наших душ! Усіх сердечно вітаю та огортаю християнською любов'ю, хто є мирянами нашої, Львівської Архиєпархії УГКЦ. Хай Господь благословить вас рясними духовними дарами!

Усіх заохочую, щоб взяли активну участь у прощі до с. Страдч, де спочивають тлінні останки блаженних, о. Миколи Конрада і дяка Володимира Прийми.

Прийміть моє благословення та щире вітання в пам'ятний день пошани для мирян! Дякую усім вам за ваші молитви, працю, старання, щиру любов та прив'язання до своєї Церкви, свого народу та України! Хай ім'я Господнє благословиться вашим життям!

Благословення Господнє на Вас!

+ Ігор

Архиєпископ Львівський УГКЦ

Дано у Львові

при Архикатедральному Соборі св. Юра Дня 31 травня 2010 року Божого

Р.S. Оцим поручаю душпастирям Львівської Архиєпархії прочитати це Слово своїм парафіянам та прихожанам після Євангелії у неділю 20 червня 2010 р.