Українська Греко-Католицька Церква. Львівська Архиєпархія, м.Львів, пл.Кропивницького 1, тел. (032)2334073, email: [email protected]
"Якщо здійснюватимеш молитовний подвиг, яку б тільки не доводилося зносити тобі скорботу, то в молитві здобудеш плід." (Прп.Ніл Синайський)

Привітальне слово Архиєпископа Львівського

Переглядів: 3653Коментарі: 0
Документи Львівської Архиєпархії

Привітальне слово Архиєпископа Львівського учасникам III Міжнародної наукової конференції «Розвиток громадянського суспільства: духовність і право»

«Бо право повернеться до правди і всі щирі серцем стоятимуть за нею» (Пс 94,15).

Вельмишановні організатори та учасники наукової конференції!

Дуже радий привітати Вас з нагоди проведення III Міжнародної наукової конференції, котра носить назву «Розвиток громадянського суспільства: духовність і право», приуроченої до 65-ї річниці Організації Об'єднаних Націй. Конференція відбувається під час великого свята: Воздвиження Хреста Господнього. Цим святом ми вшановуємо Хрест Господній, пригадуючи, якою ціною куплене наше спасіння, визволення з неволі диявола. Вдячний також, що маю можливість промовити кілька коротких вітальних слів. Ви, дорогі учасники, під час цієї наукової конференції розглядатимете актуальні питання розвитку громадянського суспільства, взаємозв'язок та взаємну співпрацю в ділянці духовності та права. Будь-яка добра доповідь з правових питань є найпереконливішою тоді, коли звучить статистика і конкретні факти. Цю ділянку уступаю Вам, фахівцям своєї справи. Зі свого боку, маю моральне право, а тим більше обов'язок наголосити на тому, що в серці нашого українського суспільства лежить проблема морального вибору, духовного спрямування та правового виховання сучасної людини. Сьогодні людина розгублена і не знає, що для неї є добром, а що - злом. Людина настільки ввійшла у цей зіпсований гріхом світ, що й не зауважує, як віддаляється від нормального способу життя, в якому найперше місце посідає Бог, а вже потім - все інше. У час, коли нехтується Божа честь і Божий закон, коли суспільство пожинає наслідки зневаги Божих прав, ми не можемо бути байдужими до морального занепаду. Бо лише там, де шанується Господній закон, де Богові віддається належна честь, як наслідок - суспільство здорове. Покаяння, зміна суспільної і державної свідомості - вкрай необхідні сьогодні в Україні. Розвиток людської цивілізації наглядно демонструє нам могутність Божої благодаті. Покладаймося на неї, співпрацюймо з нею й надалі в третьому тисячолітті нашого християнства. Людство опинилося на роздоріжжі, а ми покликані вміти прочитати знаки часу, якщо їх проігноруємо, то будемо свідками подальшої руїни суспільства. Ми повинні взяти на себе відповідальність перед Творцем і перед сотвореним світом за побудову й розвиток суспільства, справжньої християнської культури, за тісний зв'язок духовності та права, без яких не можна досягнути успіху в жодному суспільстві. І Господь, народ, який його закон та цивільне право зберігає, завжди благословить.«... За те, що Авраам послухав мого голосу й зберігав мої приписи, мої заповіді, мої постанови та мої закони» (Бут 26,5), - Бог обіцяв його синові, Ісаакові, опіку й благословення. Справедливе, моральне, правове і стабільне суспільство - це не ідеал, який можна собі вибрати або відкинути. Навпаки, це - моральноправова і практична необхідність. Без справедливості, політика, економіка, усі ділянки людського життя не можуть розвиватися на добро. Без виваженої, надійної правової системи та виконання її, неможливо досягнути справедливості й гармонії у суспільстві. Але все можливе тим, хто покладає свою надію в Господі. Святий Августин зазначає: якщо «справедливість є чеснотою, яка розподіляє кожному те, що йому належить... не є людською та справедливість, яка відбирає людину від істинного Бога» («Про місто Боже», XIX, 21). Християнин повинен спричинятися до розбудови справедливого суспільства, де всі отримують необхідне для того, щоб жити згідно людської гідності, де справедливість оживлюється милосердям і любов'ю. На жаль, у світі бракує милосердя, бракує пошани до закону, а бракує його найбільше, у людському серці. У Святому Писанні Старого та Нового Заповітів дуже багато раз згадується про закон та право. Мудрець пише: «... хто закон додержує, той мудрість здобуде» (Сир 15,1). Звичайно, що закон повинен враховувати усе і бути справедливим до усіх. Право не може пристосовуватися до певної категорії людей, але його повинні зберігати усі члени суспільства. «Закон Господній - досконалий: він відживлює душу» (Пс 19,8), - пише автор псалмів. Отже, закон повинен враховувати також, аспекти духовного життя та духовних потреб людини. Сам Син Божий не критикував встановленого права, а сказав: «Не думайте, що я прийшов усунути закон чи пророків: я прийшов їх не усунути, а доповнити» (Мт 5,17). Добре виконання й любов до закону не тільки оплачується на землі, але прихильність до нього сягає вічності: «А любов - це зберігання її законів, а послух законам - це запорука безсмертя» (Мудр 6,18). У світі, навіть, найкращі закони дуже часто топчуться та порушуються людьми. їх несправедливо використовують для того, щоб бідніших та менших у суспільстві понизити та гнобити. Пророк з жалем пише наступне: «Тому закон утратив силу, ніде не панує право; грішник обступає праведника, тому й виходить право кривим» (Ав 1,4). А многострадальний Іов із здивуванням про керівників запитує: «Чи ж міг би правити, хто ненавидить право?» (Іов 34,17). Найперше ті, хто посідає більшу або меншу відповідальність у суспільстві як керівники, повинні знати й жити так, як велить закон. І я не хочу обмежитися тільки законом писаним людьми, але на перше місце ставлю закон, котрий пропонує нам Господь, його Заповіді. «Щасливий, хто пильнує право й увесь час творить справедливість!» (Пс 106,3), - з таким оптимізмом виражається автор псалмів. Усім Вам бажаю щастя, що його приносить щире бажання та сумлінне виконання закону Божого та суспільного закону. Один і другий закони спрямовані на добробут та мирне життя кожної людини. Стараймося завжди починати від себе, тоді спокій сумління буде нам постійно забезпечений, навіть тоді, коли б проти нас несправедливо поступали. Бажаю великих успіхів цій конференції, щоб дух і право були поряд, та перебували в мирі! Бажаю, щоб духовне життя кожної людини було спрямоване на виконання права Божого та суспільного закону, встановленого людьми! Хай Господь благословить вас на сердечні діла правди і любові до закону, а Пресвята Богородиця хай буде вашою опікункою у цьому! Чиніть закон з любов'ю! Не знеохочуйтеся ніколи, бо жодне старання не пропадає! Бажаю Вам здоров'я, наснаги до праці та великого успіху в цій конференції та у житті!

Пам'ятаймо слова апостола: «Бо не слухачі закону справедливі перед Богом, а виконавці закону оправдаються» (Рм 2,13).

+ ІГОР (Возьняк)

Архиєпископ Львівський УГКЦ

Залиште коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question


(Щоб коментувати анонімно, введіть ім'я і символи внизу).Анонімні Коментарі буде опубліковано після перевірки.
Зареєструйтесь тут, щоб отримати відповідь на e-mail. Як реєструватися читайте тут

    

  

вкажіть своє ім'я, і введіть символи внизу

(Обов'язково)