Українська Греко-Католицька Церква. Львівська Архиєпархія, м.Львів, пл.Кропивницького 1, тел. (032)2334073, email: [email protected]
"Милосердний чоловік - лікар своєї душі, бо він розганяє потьмарення пристрастей зі свого нутра неначе сильним вітром." (Св.Ісаак Сирійський)

Спомин про візит Папи Івана Павла ІІ до Львова

Переглядів: 1454Коментарі: 0
Публікації
Спомин про візит Папи Івана Павла ІІ до Львова

Саме цього дня, 27 червня 2001 року, у Львові відбувалася грандіозна подія – святий Папа Іван Павло ІІ проголосив Блаженними 28 мучеників Української Греко-Католицької Церкви. Це – малесенька частка усіх українських святих, котрі осягнули Небесну славу і сьогодні моляться за нашу Вітчизну.

Серед проголошених Блаженними є Омелян Ковч – священик, свідок віри і мученик. 24 квітня 2009 року Блаженний Омелян Ковч був проголошений покровителем пастирів Української Греко-Католицької Церкви.

Слово «мученик» можна подати як «свідок», тобто людина, яка свідчить про свою віру ціною власного життя. Християнське мучеництво тоді є правдивим, коли воно доконане задля якось високої мети. Зокрема, – задля Божої прослави. Воно й не дивно, адже Господь наш Ісус Христос говорить: «Вас ненавидітимуть усі за Моє ім’я» (Мт.10,22). І ці слова є істинні.

Цей святий наших днів був свідком Ісуса Христа у концтаборі Майданек. Маючи змогу покинути це пекельне місце, отець Омелян Ковч до останнього залишався відданим і вірним душпастирем. В одному зі своїх листів, який вдалося передати його дітям, він писав:

«Я дякую Богові за Його доброту до мене. За винятком раю, це єдине місце, де я хочу бути. Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я єдиний священик між ними. Навіть не можу собі уявити, як тут буде без мене. Тут я бачу Бога, який є один для всіх нас, без огляду на наші релігійні відмінності. Можливо наші церкви є різні, але той самий Великий і Всемогутній Бог править усіма нами. Коли я відправляю святу літургію, вони всі моляться. Вони умирають по-різному, і я допомагаю їм перейти цей маленький місточок до вічності. Хіба це не благословення? Хіба це не найвеличніша корона, котру Бог міг положити на мою голову? Це справді так. Я дякую Богові тисячу разів на день, за то, що послав мене сюди. Я більше Його ні про що не прошу. Не переживайте і не тратьте віри у те, що я роблю. Замість того, радійте мною. Моліться за тих, хто створив цей концентраційний табір і цю систему. Вони єдині, хто потребує наших молитов. Нехай Бог змилується над ними».

«...Я розумію, що ви стараєтеся визволити мене. Але я вас прошу цього не робити. Вчора вони вбили 50 людей. Якщо мене тут не буде, то хто допоможе їм перейти через ці страждання. Вони підуть по шляху до Вічності з усіма їхніми гріхами і зневірою, котра приведе їх у пекло. А зараз вони ідуть на смерть з високо піднятими головами, залишивши позаду всі гріхи. І таким чином вони попадуть до вічного міста».

Слова, написані цим багатодітним батьком до своїх дітей, надзвичайно вражають. Вони не є словами відчаю, словами розпачу чи словами безнадії. Це – слова душпастиря, слова християнина, слова правдивого Христового священика. І це не просто слова, це – спосіб життя. Життя Христового священика, який переміг смерть.

Міняються часи, міняються люди, міняються обставини, міняються принципи… Не міняється лише Господь. Св. апостол Павло повчає нас: «Ісус Христос учора, і сьогодні, і навіки Той Самий!»(Єв.13:8).

Так само міняються люди, міняються храми, міняється одіж, але не міняється Христове священство. «Ти – священик повіки за чином Мелхиседека»(Єв.7:17), – читаємо, знову ж таки, у св. апостола Павла.

Однак, варто наголосили, що у цьому змінному світі не міняється також і спокусник, котрого звемо дияволом. Не міняються також і його принципи, і його методи діяльності. «Противник ваш, диявол, ходить навколо вас, як лев ревучий, шукаючи, кого б пожерти» (1Пет.5,8) – так повчає нас св. апостол Петро. Тут належить сказати, що саме він, диявол, є власником зла, від котрого усі ми страждаємо. І як не парадоксально це звучить, - страждаємо, - але від нього не відрікаємося.

Інколи трапляється, що окремий священик схитнеться, втрапить у якусь халепу, можливо скоїть серйозний проступок… От тоді, божий противник, противник священика, противник Церкви – диявол, намагається якнайсильніше роздмухати скандал, через різні засоби інформації якнайширше рознести його по світі, створити якнайгучніші судові справи…

Саме так створюється видимість суцільної гріховності священства. Це – помста диявола за поразку від священика, від мученика Омеляна Ковча і від усіх чесних і відданих священиків, через котрих Ісус Христос рятує людські душі.

Моліться за священиків, нам дуже потрібна Ваша молитва!

***

«Пам'ятайте про наставників ваших, які звіщали вам слово Боже, і, дивлячись уважно на кінець їхнього життя, наслідуйте їхню віру» (Єв.13,7).

о. Іван Галмурка - адміністратор нашого храму

Омелян Ковч
Залиште коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question


(Щоб коментувати анонімно, введіть ім'я і символи внизу).Анонімні Коментарі буде опубліковано після перевірки.
Зареєструйтесь тут, щоб отримати відповідь на e-mail. Як реєструватися читайте тут

    

  

вкажіть своє ім'я, і введіть символи внизу

(Обов'язково)