Українська Греко-Католицька Церква. Львівська Архиєпархія, м.Львів, пл.Кропивницького 1, тел. (032)2334073, email: [email protected]
"Піднесімо ум вгору: мине ще трохи часу й перейдемо звідсіля, а те, що ти зібрав, кому воно буде? (Лк. 12,20)." (Св.Єфрем Сирійський)

Роздуми на карантині КІЛЬКА СЛІВ ПРО ПОКАЯННЯ

Переглядів: 880Коментарі: 0
Публікації
Роздуми на карантині КІЛЬКА СЛІВ ПРО ПОКАЯННЯ

Завершується Великий піст і, мабуть, належить сказати, що цей час, час Великого посту, є особливим для багатьох з нас. Однією із основних його особливостей є потреба сповнити передвеликодню сповідь. До цієї події кожен готується по-своєму, індивідуально.

Не годиться заглиблюватися у таємниці людського сумління, однак належить сказати, що трапляються випадки, коли сповідь з якихсь причин не відбулася. Тобто, людина прийшла до сповіді, а сповідник відмовив їй у розрішенні від гріхів. Воно й не випадково, адже після Свого воскресіння Ісус Христос дає вказівку Церкві: «Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи - відпустяться їм, кому ж затримаєте - затримаються» (Ів.20,22-23).

Бачимо, що у питанні гріху Господь не є імперативним – Він залишає людині свободу вибору. Тут належить сказати, що вибір у даному випадку належить не сповідникові – вибір належить каяникові. І саме від цього вибору залежить відпущення чи затримання гріху.

У чому полягає вибір?

Господь дарує людині найбільший дар, котрий називається СВОБОДА. Свобода дії, свобода вибору. Відповідно, і до сповіді людина приступає свобідно, тобто добровільно, без жодного примусу. І якщо людина робить вибір сповідатися, тим самим вона робить вибір покаятися. Відтак, це покаяння повинно бути щирим. У противному випадку, це вже не покаяння, а профанація сповіді. І цей момент можемо кваліфікувати як зухвальство, як спокушання Господа Бога. У цьому випадку гріхи можуть бути затримані, а сповідь може бути такою, що не відбулася.

У чому полягає покаяння?

По великому рахунку, покаяння – це зміна способу думання, зміна способу життя. Тобто, сповідь повинна стати точкою відліку нового життя, життя без гріху. Багато хто скаже, що життя без гріху є неможливе. Безперечно, що людська гріховність має стале місце у нашому бутті, але це не означає, що ми мусимо гріхом легковажити, що маємо гріх толерувати. Нам належить сповняти Божу програму, котрої нас скеровує св. ап. Петро: «Будете святі, бо Я – святий» (І Пет.1,16). І наше покаяння повинно тривати протягом цілого нашого життя. Нам постійно належить освячуватися, і знову ж таки – через часту сповідь.

Через те, завжди робімо наш вибір на Божий заклик, ідімо частіше до Сповіді, освячуймо свої безсмертні душі, звільняймося від рабства гріху, чинімо щире покаяння, щоб у час Страшного суду ми почули Божий присуд: «Гаразд, слуго добрий і вірний. У малому ти був вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість пана твого» (Мт.25,21).

Джерело :Блог отця Івана Галімурки

Залиште коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question


(Щоб коментувати анонімно, введіть ім'я і символи внизу).Анонімні Коментарі буде опубліковано після перевірки.
Зареєструйтесь тут, щоб отримати відповідь на e-mail. Як реєструватися читайте тут

    

  

вкажіть своє ім'я, і введіть символи внизу

(Обов'язково)