Храм Свв.Ольги і Єлизавети
Українська Греко-Католицька Церква
   м.Львів, пл.Кропивницького 1, тел. (032)2334073,
      email: [email protected]

Запитання до Священика

Переглядів: 50967Коментарі: 23

Тут можна залишати питання чи пропозиції, які передбачають відповідь(-і)

Відповідь на всі запитання Ви можете знайти в Катихизмі Католицької Церкви, а також в Катихизмі УГКЦ "Христос наша Пасха". Тому перед тим, як шукати відповідь на своє запитання в інтернеті, радимо прочитати ці дві гарні книги.

Перед тим, як задати запитання, перегляньте архів , можливо там знайдете відповідь.

Щоб задати питання просимо заповнити форму внизу сторінки.

Забороняється розміщення будь-якої реклами, спаму, повідомлень образливого тону, нецензурних слів і т.п. Такі повідомлення будуть негайно видалені адміністратором сайту.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики, зокрема на теми статевих стосунків та інші теми, які могли б викликати спокуси у читачів. Радимо в таких питаннях звертатися до священика безпосередньо.

Коментарів: 23 RSS

1 Вікторія 18-08-2017 02:52

Яке ставлення УГКЦ до роману Булгакова 'Майстер і Маргарита'? І чи буде гріхом, з якого треба сповідатися, читання цієї книги?

о. Іван

Кожна наша свідома дія завжди зроблена з якимсь наміром. Це ж стосується і щодо читання. Тобто, від цього наміру залежить залежить: є гріх чи його нема. Якщо читаємо, щоб поглибити якісь знання чи досвідчити майстерність письменника, то груху не буде. Якщо ж читати, щоб цікавитись чи захоплюватись дією диявола чи брати з цього для себе якийсь досвід, то безперечно, що тут буде гріх. Щодо книжки "Майстер і Маргарита" з боку Церкви не було якоїсь спеціальної реакцї, однак потрібно завжди мати на увазі, що спокусник, про котрого згадується у творі, мимоволі діє і на нас. Тому радив би цього не читати.

2 Вадим 20-08-2017 09:58

Слава Ісусу Христу!

Отче, в мене до Вас таке запитання, чи можу я одружитись на хрещениці свого батька?

о. Володимир

Слава Навіки! Думаю що можете.

3 Олеся 19-09-2017 17:29

Слава Ісусу Христу! Отче, мені 18 років і уже понад 5 років я живу у важких стресах та депресіях. А все тільки тому, що дуже не впевнена в собі! Три роки тому я захворіла та перебувала у важкому стані, адже випробовували сильну фізичну біль. Я знала, що це моє випробовування і так я зможу прийти до Господа! Знаю, що це буде звучати дивно та наяву я бачу ті речі, які не видимі для інших очей! Це світлі постаті я думаю, що це Янголи, адже вони не одноразово захищали мене від лукавого! Я щиро вдячна своїм рідним, що довіряють мені та не насміхаються з того, що розказую їм! Та мене мучить одне запитання. Зовсім недавно мені приснився покійний друг, який загинув кілька років тому! Я задала йому два запитання та він дав відповідь на них. Перше запитання звучало так: Ти прийшов до мене, щоб забрати із собою? Він відповів, що я буду жити, адже попереду велике майбутнє! А друге запитання про те: Чи я буду щаслива? Він відповів, що я буду дуже щаслива! Ось мене мучить запитання, чи я можу довіряти цьому сну? Адже напередодні я молилася до Всевишнього, щоб він дав мені відповідь: Чи чекає мене у житті щось добре? Адже я дуже розчарувалася в житті!! Отче скажіть чи можу я брати цей сон до уваги? Буду дуже вдячна за відповідь!

о. Володимир

Слава Навіки! Перша Божа Заповідь забороняє нам вірити у сни. Сон може бути наслідком тих, чи інших переживань чи інформації, які мозок в стані спокою, якщо можна так сказати, обробляє. Тому сни часом бувають відображенням нашої діяльності під час дня. Чим живемо, то і сниться. Тому не придавайте великого значення снам.

4 Вероніка 22-09-2017 10:52

Слава Ісусу Христу! Отче, скажіть будь-ласка чи можна позичати весільний рушник під ноги? Дякую за відповідь.

о. Володимир

Слава Навіки! Не бачу якоїсь проблеми.

5 Алла 24-09-2017 10:59

Слава Ісусу Христу!

Прошу Вашої допомоги. Я поховала батька 2 тижні тому. Вже двічі він приходить до мене уві сні надзвичайно злий, агресивний і виганяє мене з дому з лихими словами і прокльонами. Слід сказати, що за життя він саме так і поводився із своєю сім'єю, адже зловживав алкоголем. Ми завжди бігли йому на допомогу і "витягували" із важких хвороб, запоїв і травм. Однак все повторювалось знову і знову аж до смерті.

Можу сказати що з моменту смерті я одразу простила батькові оті всі неприємні слова, бійки і прокльони. Зараз згадую лише все хороше про нього і неодноразово говорю йому що простила і образи не тримаю.

Однак дуже лякають ці сни, адже він в кожному сновидінні все зліший і агресивніший стосовно мене. Боюся засинати.

Дякую за допмогу.

о. Володимир

Слава Навіки! Замовте за нього Службу Божу і моліться за упокій його душі.

6 Наталя 26-09-2017 06:43

Слава Ісусу Христу! Отче, в мене до Вас таке питання. Нещодавно я дізналася, що мій чоловік мені зраджує. Живемо разом 7 років, в нас дитина. Не знаю як маю вести себе тепер. В серці поселилася образа і біль, з якими не можу впоратися. Не знаю що маю робити. Поможіть будь ласка порадою, дуже Вас прошу...Дякую..

о. Володимир

Слава Навіки! Пробачити. Від себе можу запропонувати подружні реколекції 17 - 19 листопада. Програма розрахована на спілкування між чоловіком та дружиною, і повірте, приносить хороші результати. Звертайтеся до мене особисто.

7 Гість 05-10-2017 18:39

Слава Ісусу Христу! Поясніть що означає слово "чесний" у церковному вжитку ("чесні дари", "всечесні отці","чесного хреста","чеснішу від херувимів...").

о. Володимир

Слава Навіки! Це слово, вжите до "чесні дари","чесного хреста","чеснішу від херувимів..." висловлює велику повагу (порівнюємо до святості, чистоти, без жодної вади чи пороку і т.д.) Чесний = правдивий, без фальшу, лицемірства. Всечесний отець мав би намагатися таким бути smile Тому, коли священика так величаємо, висловлюємо йому повагу і довіру, тим самим спонукаючи його бути таким: чесним, правдивим, без фальшу і лицемірства. Також високо вшановуємо Святу Тайну Священства, яку Христос йому дарував і яка через нього освячує нас.

8 Галина 19-10-2017 10:32

Слава Ісусу Христу, скажіть будь ласка чи можна взяти шлюб у храмі Ольги та Єлизавети якщо обоє є православними?

о. Володимир

Слава Навіки! Якщо обоє наречених є переконаними і практикуючими вірними православної церкви, то взяти шлюб у храмі Ольги та Єлизавети УГКЦ є неможливо і нелогічно. Адже Шлюб уділяється в церкві, до якої наречені належать, в якій живуть, яку підтримують, з молитов якої постійно користають і за неї моляться. Інша справа, якщо наречені тільки охрещені в православній церкві, але до неї не ходять, то ж напевно і назвати їх православними також не можна. Зверніться до священика, щоб вияснити справу.

9 Наталія 27-10-2017 09:11

Слава Ісусу Христу!

У мене така проблема. Дізналась про зраду чоловіка. Відчувала давно що зраджує але по перше не хотілось в це вірити,а по друге коли пробувала говорити з ним запевняв що ні. І ось декілька днів тому признався що зраджує близько року. Ми у шлюбі 8 років, маємо двох прекрасних доньок. Колись була впевнена, що не зможу пробачити зраду, а тепер, як би мені не було боляче хочеться зберегти сім'ю.Чоловік просить вибачення щодня але спілкування з іншою не припинив. Тай важко це буде оскільки працють разом і бачаться кожен день. Що робити не знаю. Підкожіть, як поступити? Дякую. З повагою Наталія.

о. Володимир

Слава Навіки! Пробачити. Від себе можу запропонувати подружні реколекції 17 - 19 листопада. Програма розрахована на спілкування між чоловіком та дружиною, і повірте, приносить хороші результати. Звертайтеся до мене особисто.

10 Руслан 27-10-2017 13:06

Слава Ісусу Христу! Скажіть чи буде вважатися гріхом читання науково-практичної (медичної, психологічної та інш.) літератури про статеві стосунки? Наприклад, таке читання при підготовці до одруження. Чи це буде вважатися читанням нечистої літератури, яка провокує нечисті думки та спонукає до нечистоти?

о. Володимир

Слава Навіки! Якщо читання такої літератури провокує нечисті думки та спонукає до нечистоти, то його треба уникати, бо це нагода до гріха. А добровільно наражати себе на нагоду до гріха - це гріх.

11 Гість 27-10-2017 13:13

Слава Ісусу Христу! Чи є в УГКЦ таке поняття як "духовна прелєсть" (про яку багато говорять православні священики-коментатори)? Чи можна уявляти собі певні духовні образи чи сцени (наприклад, святих під час молитви до них; Ісуса Христа під час Причастя- ніби це Він причащає; певні біблійні сцени під час молитви Вервиці і т.п.)? Такі уявлення часто виникають самі по собі, сприяють кращій молитві та просто заспокоюють. Дякую.

о. Володимир

Слава Навіки! Духовна прелєсть - це не що інше як гордість з приводу духовних успіхів. Коли людині здається, що вона вже дуже багато досягла в духовному житті так, що може не вважати на поради інших, навіть духівників. А ще гірше, коли така людина починає радити іншим, осуджуючи всіх, хто живе не так як вона. Важчого стану, мабуть, годі знайти. А уявлення, про які пишете, не є шкідливі, а навпаки корисні, бо сприяють духовним розважанням над подіями Святого письма.

12 Анонім 01-11-2017 13:32

Слава Ісусу Христу! Скажіть чи буде по-християнськи не лікувати певну хворобу (не звертатися до лікарів, не вживати медикаменти), а покладатися виключно на Бога та побожні практики (положення рук та благословення від священика; використання і вживання свяченої води, солі, олії; посилена молитва, девятниці та відвідування прощ)? Часто між побожними людьми можна почути таку думку, що на лікарів не варто покладатися, а в разі хвороби треба більше молитися і виконувати побожні практики. Дякую.

о. Володимир

Слава Навіки! Це правда, що в разі хвороби треба більше молитися і виконувати побожні практики. Але в першу чергу потрібно звертатися до лікарів і вживати медикаменти. П'ята заповідь Божа зобов'язує нас шанувати своє здоров'я. То ж не дотримання її буде гріхом. Є така байка, яку з приводу цього, хотів би Вам розповісти. Один побожний чоловік ревно щодня молився: "Господи! Дай так, щоб я виграв у лотерею!" І так молився довго. Господь уважно слухав його молитву, і врешті вирішив промовити до нього. З'явився тому чоловікові на молитві і каже: "Чоловіче! Я зроблю так, що ти виграєш у лотерею, але мусиш виконати одну єдину умову!" "Яку?" - питає чоловік. "Врешті вийди з дому, і купи цю лотерею" - сказав Господь. Господь Вас оздоровить, але мусите виконати умову - піти до лікаря. smile

13 Читач 02-11-2017 14:02

Слава Ісусу Христу! Є певні нерозуміння деяких отців нашої Церкви, а саме (як на мою думку) значна увага до націоналістичних та патріотичних питань. Коли в проповідях чи розважаннях на "Хресній дорозі" багато говорять про ОУН, УПА, їх героїзм, про визвольні рухи, козацтво чи про Шевченка як "національного пророка". І це більше нагадує політ.інформацію аніж духовні розмови. Зрозуміло, що наша Церква є українською, тому повинен бути присутній здоровий патріотизм. Але разом з цим Католицька Церква (частиною якої є і УГКЦ) -не національна, а вселенська. Яка офіційна позиція Церкви щодо націоналізму, патріотизму? Як вірному УГКЦ правильно ставитися до таких справ?

о. Іван

Слава Навіки! Християнство і патріотизм повинні діяти синхронно, відповідно до слів Ісуса Христа: "Віддайте кесареві, що кесареве, а Богові - що Боже" (Мр.12,17). Церква ніколи не намагалася очолювати якісь патріотичні рухи, однак завжди намагалася підтримувати здорові патріотичні починання. В Єрусалимі є храм на тому місці, де Господь Ісус Христос плакав над долею Єрусалиму, проте Господь ніколи не був сторонником якихсь політичних течій чи ідей. Приблизно у такому руслі мав би поступати кожний християнин, зокрема - українець. Щодо висловлювань окремих священиків, не можемо тут вести мову, бо, по-перше, не маємо на це права, і, по-друге, наше судження завжди є суб'єктивним.

14 Марія 03-11-2017 18:52

Слава Ісусу Христу! ми вирішили одружитись наступного року 3 лютого, чи можна вінчатись в цей день?

15 Євгенія 06-11-2017 01:36

Слава Ісусу Христу! Пишу, бо мучить мене одне питання. Я людина "глобальна" і глибока духовно. З самого дитинства у мене була і є досі мрія, я ніби відчуваю,що виконати її - моє призначення. Мрія ця може принести кошти і тут я також ще з дитинства вирішила, що заживатись, як всі інші багатії не буду, а витрачу більшу частину прибутку на добро і допомогу нужденним, ображеним, обездоленим та беззахисним. Буквально все життя це було для мене ідеєю, якою я жила. І коли я була менша, я дуже часто зверталась до Бога, до Долі : Якщо ти дасиш виконати мені цю справу, забери в мене сім'ю. Для мене це головне. Тоді я була мала, підліток, я не знала всієї ціни слів, які я промовляла. Але тепер я виросла, я розумію, що сім'я безцінна. Я зустріла коханого чоловіка, якого безмежно люблю. Але і моя мрія мене не покинула. І я горю в агонії кожен день, боячись щось зробити. Це невиносна душевна біль. Я тисячу раз просила взяти свої слова назад, але я боюсь. Я страждаю від бездійства і страждаю, бо боюсь. Як мені вирішити цю дилему? Підкажіть мені. Дякую.

о. Володимир

Слава Навіки! Прийдіть до Церкви на пораду до священика.

16 Роман. 16-11-2017 15:05

Слава Ісусу Христу! Скажіть чи можна зараз, де та яким чином отримати Свідоцтво про своє хрещення? Хрещення відбувалося на початку 80-их років, таємно (в селі у родини на дому, а не в храмі). Документу про хрещення немає. Невідомо навіть до якої Церкви належав священик, який здійснив обряд. Хотілося б це вияснити та отримати якийсь документ, або інформацію. Дякую.

о. Володимир

Слава Навіки! Прошу звернутися до свого Пароха, або до Священика того села, де відбулося Хрещення, він знає як це вирішити.

17 Анонім 23-11-2017 01:00

Слава Ісусу Христу! Отце, підкажіть, будь ласка, чи чули ви про молитву Сон Божої Матері ? Чи є вона затвердженою церквою і чи можна її молитись?

о. Володимир

Слава Навіки! Всі молитви, затверджені Церквою, є в молитвеннику "Прийдіте поклонімся", та в інших молитвенниках, які мають на першій сторінці затвердження конкретного Єпископа: "Дозволяю друкувати, єпископ: (ім'я) (Дата затвердження)" Якщо в молитвеннику просто зазначено: "За дозволом Церковної влади" - це не є жодне затвердження. Так званий "Сон Божої Матері" не є жодною молитвою, тому не потрібно його розповсюджувати, а тим більше молитися.

18 Ірина 23-11-2017 01:01

Слава Ісусу Христу! Отче, підкажіть, будь ласка, чи чули ви про молитву Сон Божої Матері ? Чи є вона затвердженою церквою і чи можна її молитись?

19 Олеся 26-11-2017 18:21

Слава Ісусу Христу! До народження Христа, відповідно до закону Мойсея, люди мали приносити в жертву тварин. Але потім Ісус добровільно віддав своє життя, щоб його ціною відкупити наші гріхи та зупинити жертвоприношення. А прийнявши Причастя, ми приймаємо Христа та очищаємося від злого. Але я не розумію, чому заради прощення має пролитися кров, чому за наші гріхи помирали тварини, яким чином кров знищує гріх?

о. Іван

Слава Навіки! Ваше питання надто складне, щоб на нього відповісти кількома реченнями. Для цього потрібно заторкнути багато моментів: біблійних, історичних, богословських тощо. Найперше радимо уважно читати Книгу Левит - багато що вам проясниться.

20 Надія 05-12-2017 17:31

Слава Ісусу Христу!

Прошу сказати чи можна отримати повний відпуст за когось? Наприклад моя бабуся уже не при домій пам'яті і розумі. Коли востаннє сповідалась вона і чи розкаялась у всіх своїх гріхах я не знаю. Чи можу я отримати якось повний відпуст для неї?

о. Володимир

Слава Навіки! Повний відпуст означає відпущення кари за попередньо відпущені у Сповіді гріхи. Щоб отримати повний відпуст потрібно сповідатися, прийняти Св. Причастя і виконати умову відпусту (такою умовою може бути проща до наділеного відпустом місця, свято наділене відпустом, місії на парафії, приписана молитва в наміренні Церкви і Святішого Отця та інше). Ми можемо виконати умови відпусту і жертвувати цей відпуст за своїх рідних і ближніх. Але ми не можемо за когось сповідатися! В даному випадку Ваша бабця повинна висповідатися з своїх гріхів, а Ви якщо хочете для неї повного відпусту, також посповідайтеся з своїх гріхів і виконайте умови відпусту, жертвуючи його за бабцю. Що до того, що бабця не є при добрій пам'яті, не турбуйтеся, а як найшвидше закличте священика до бабці, він знає як помогти таким людям добре висповідатися.

21 Надія 05-12-2017 17:32

І ще прошу сказати коли у Вашому храмі відбувається таїнство Єлеопомазання?

о. Володимир

Св. Тайна Єлеопомазання уділяється кожному окремому хворому на прохання його, або його рідних чи близьких. Прийдіть до захристії Храму і домовтеся про це із священиком.

22 Зоряна 08-12-2017 20:51

Слава Ісусу Христу!

В нас заплановане весілля 26 травня 2018 року.Чи є якісь заборони , щоб отримати Таїнство Шлюбу у цей день?

о. Володимир

Слава Навіки!

Читайте тут.

23 Катерина 10-12-2017 18:39

Слава Ісусу Христу! Наступного тижня маю хрестити доньку своєї подруги. Була зустріч зі священником який має здійснювати обряд. Він сказав, що хрищенні батьки мають причаститися. Ніколи цього не робила, а прочитавши інформацію про це, зрозуміла, що наврядчи зможу виконати всі умови і обряди. Але маленька Анна для мене дуже дорога і вже, не дивлячись на те, що я їй ніхто,відчуваю відповідальність перед нею. Тому дуже переживаю, якщо я не виконаю всі рекомендації священника, то Таїнство Хрещення не буде вважатися якби дійсним. Що мені робити?

о. Володимир

Слава Навіки! Прошу підійти до священика і пояснити чому Ви не зможете сповідатися і причащатися. Якщо потрібно підготувати Вас до Сповіді, священик це зробить. В любому випадку підійдіть до священика.

Залиште коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question


(Щоб коментувати анонімно, вкажіть своє ім'я, і введіть символи внизу). Анонімні Коментарі буде опубліковано після перевірки.

Щоб отримувати повідомлення на e-mail про відповіді на Ваші коментарі, та коментувати на форумі в розділі "СПІЛКУВАННЯ" просимо зареєструватися тут. Як реєструватися і керувати своїм профілем читайте тут

     

  

вкажіть своє ім'я, і введіть символи внизу

(Обов'язково)