Українська Греко-Католицька Церква. Львівська Архиєпархія, м.Львів, пл.Кропивницького 1, тел. (032)2334073, email: [email protected]
"Терпеливе й без скорботи звершення Божого діла за встановленим порядком дають Божий страх, пам'ять про смерть і муки Христові." (Св.Єфрем Сирійський)

Збірка проповідей на молебень до Пресвятої Богородиці ПЕРША ПРОПОВІДЬ

Переглядів: 5087Коментарі: 0
Проповіді

о.Володимир Сайчук

ПЕРША ПРОПОВІДЬ

"Радуйся, благодатна, Господь з Тобою. Благословенна ти між жінками" (Лк. 1, 28).

Хто це є та Діва, що стане гідною почути ці слова в Ангела? Бо ж Ангели то Божі посланці, то істоти, що найближче стоять перед Божим лицем. їх то найперше усвідомлює Господь в своїх планах. Вони є першими, хто ті плани в життя впроваджує.

А в тій хвилі Божий Посланець, схиляє свою голову перед звичайною, тихенькою і непомітною дівицею з Назарету, виказуючи їй пошану, що навіть йому, Ангелові, ніхто такої не виказував. "Благословенна ти між жінками". Отже, та Діва була у гідності вищою від ангелів!

І сьогодні Свята Церква подібно як тоді Ангел, кличе: "Радуйся, благодатна, Господь з тобою, Благословенна ти між жінками". І величає її чудовими піснями, що складені в її честь. Ставить на видне місце її відображення — ікону, заносить до неї свої молитви і благання. І все це Діві Марії, що є вища від Ангелів, бо сам Ангел це визнав. А церква співає: "Чеснішу від Херувимів і незрівнянно славнішу від Серафимів".

За що така велика честь звичайній юдейській дівчині з Назарету. Але чи звичайній? Благословенній між звичайними жидівськими дівчатами. Благословенній через те, що Богом вибрана стала для великої місії — місії співвідкупитель-ки людського роду.

Вона перша з-поміж людей була піднесена до того, щоб гріх першої жінки Єви, стерти і знівечити. Бо так, як Єва першою упала в гріх, так Марія, першою з-поміж людей, покликана, щоби той гріх подолати.

Вона несе таку велику пошану і гідність, тому що уже перед віками її постать існувала в Божих планах, ще задовго до того, як мала прийти на світ від побожних Йоакима і Анни. На порозі першого гріха Єви і кари за нього, Бог Отець звістує дияволу загибель саме через Марію. І неодноразово впродовж віків очікування на спасіння, Бог Отець через пророків у кожному поколінні нагадував про неї. Хто ж то є та Діва, яку величаємо? Співвідкупителька людського роду! Бо сталася матір'ю самого Бога. Бо через неї Бог прийшов у світ.

І мабуть усе, що маємо, знаємо і розуміємо, маємо завдячувати Пречистій Діві Марії. Бо через неї предвічне слово — Син Божий Ісус Христос, прийшов на землю. Через неї ми почули від нього слова спасіння у проголошеній для нас Святої Євангелії. Він показав нам шлях до спасіння, спочиваючи на руках своєї Пресвятої Матері. І, власне, це тіло, яке дала йому його Матір — Марія, було жертвоване на Хресті Богові Отцеві за наші гріхи.

І так як Христова місія відкуплення не скінчилася на хресній жертві, так і місія Марії — Богородиці не скінчилася у співвідкупленні людського роду. Бо то Тіло і Кров, що дає нам сьогодні на Святій Літургії Христос, то є те саме тіло і кров, що йому дала його мати — Марія. Тому, приймаючи той безцінний Дар Божий у Святому Причастю, приймаємо його не тільки в імені Пресвятої Трійці, в Імені Бога живого, але також приймаємо його як Дар від Богородиці Марії. Перший раз приймали його, коли у Вифлеємі народився, тепер приймаємо його від Богородиці, коли споживаємо Святе Причастя, і остаточно зустрінемо його теж через Богородицю, коли прийде вдруге судити живих і мертвих.

Тому сміливо можемо сказати, що кожна ласка, яку отримуємо від Бога Отця, Сина Божого Ісуса Христа, і Святого Духа приходить до нас через Марію — Божу Матір.

Бачите, Дорогі Браття і Сестри, хто є та, яку сьогодні величаємо на молебні, хто є та Діва, до якої Ангел Господній сказав "Благословенна ти між жінками". Яка величава постать в ділі нашого спасіння. А ту красу і велич об'явив сам Господь через одкровення Йоана Богослова: "Жінка, одягнена в сонце, і місяць під її стопами, на голові її вінець з дванадцятьох зір...".

Величаймо щиро і ми сьогодні Божу Матір, співаючи в її честь пісні. Припадаймо до неї із своїми молитвами, просячи про заступництво перед Богом. Дякуймо за те, що є вона Матір Божа і наша мати. Амінь.

До теми:

  1. Історики розповідають, що коли Спартак був обманутий сіцілійськими купцями і бачив скору загибель свого війська, він сильно розкаявся і сказав: "Я знав, що не потрібно було мені повертатися в Рим, коли був на півночі Італії, бажав перейти через Альпи. Невідомий голос весь час мені говорив, щоб не повертатися, але я його не послухав".
  2. Ще древній філософ Сократ говорив, що біля нього стоїть невідомий чоловік (ангел), який завжди підказує йому що робити. Коли він не чує (не слухає) цей невідомий голос, то завжди потрапить у біду. Біля кожного з нас стоїть ангел, який надсилає нам добрі думки. Від нас залежить прийняти їх чи відкинути.
  3. У повісті Івана Франка "Захар Беркут" розповідається про боротьбу маленького руського поселення з татарами. Голова міста Захар Беркут заманює татар у водяну пастку. їм не має виходу. Усі вони загинуть. Але у заручниках в татар його син Максим. Татари пропонують відпустити Максима за їхнє визволення з пастки. Серце батька розривається. Врятувати сина, але віддати усіх руських людей в неволю. Чи пожертвувати сином, але врятувати усіх. І син Максим гине на очах батька. Богородиця принесла найбільшу жертву людям — власного Сина.
Залиште коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question


(Щоб коментувати анонімно, введіть ім'я і символи внизу).Анонімні Коментарі буде опубліковано після перевірки.
Зареєструйтесь тут, щоб отримати відповідь на e-mail. Як реєструватися читайте тут

    

  

вкажіть своє ім'я, і введіть символи внизу

(Обов'язково)